Shopping cart
0.00лв.

Храната в заведенията за бързо хранене

храна в заведенията за бързо хранене

Днес ще обърнем внимание на храната в заведенията за бързо хранене. Това са любимите на много хора места, където могат да хапнат набързо, а понякога и по-евтино, където има забавни играчки за децата, място да си поиграят и т.н. На тези места чакаме на опашка 2-3 мин, идва нашият ред  и трябва да си изберем  газирана напитка, пържени картофи, сандвич, и т.н. Други заведения пък предлагат поръчка по телефона, интернет и доставка до дома, улеснения и удобства за клиента.

Въпросът е какво всъщност ядем от тези заведения за бързо хранене?

По известните вериги за бързо хранене вече ни предоставят и информация с калоричната стойност на храната, която сме си поръчали, но не само калориите са определящи за поддържане на здравословно теглото и балансирано  хранене.

В повечето заведения ни предлагат вкусни пържени храни: пържени картофи, пържено месо, понички, чипсове  и т.н. Всеки обича пържено, въпреки това,че е чувал колко вредно е то. В заведенията за бързо хранене се използва най-вредният продукт за пържене – мазнина на калъпи за фритюрници (по-лесно за пренасяне,  употреба, съхранение и на добра цена). Това са така известните трансмазнини получени от растителни масла по изкуствен път. Трансмазнините влияят негативно на метаболизма, увеличават отлагането на подкожна мазнина и съответно водят до затлътяване.Съществуват редица изследвания, които доказват вредата от трансмазнините за сърдечно-съдовата  система на човека и водят до диабет. Трансмазнините се отлагат в организма и изчистването от тях е изключително трудно,а в много случаи и невъзможно,поради голямото им количество. Колкото и да е трудно,всеки от нас трябва да ограничи максимално приема на такива храни и да обръща повече внимание на това, с което се храни.

Колко често се сменя мазнината за пържене?
Забелязвали ли сте, че храната в тези заведения е с много кратък срок на престой в топлата витрина и ако не се продаде до определения срок се изхвърля?

Повечето заведения използват замразени полуфабрикати, които съдържат определени количества консерванти, подобрители и антибиотици, Е-та и т.н. Например, няма описание на съставът на кюфтето в санвича ви, което означава много.

Напитките,които се предлагат в заведенията за бързо хранене са предимно газирани , с високо съдържание на захар или подсладители, оцветители, ароматизатори и ред  други химични съставки.

Всеки се стреми да предложи по-ниска цена от конкурента си, за да го предпочетат. Предвид икономическата обстановка в страната повечето хора са заинтересовани повече от цената, отколкото от качеството и съдържанието на храната.

Следващия път ,преди да отидете да хапнете набързо или да заведете детето за награда в такова заведение, се замислете.Колкото и тривиално да звучи, последиците от тази храна рано или късно оказват влияние върху здравето на организма, теглото и начина,по който се чувстваме.

полезни съвети

Оставете коментар

предишен
Диета – правилен подход към нея
следващ
Мотивация за отслабване